zondag 14 oktober 2018

7 EKİM 2018 KONFERANS ETKİNLİĞİNİN ARDINDAN

"Tanzimat'tan Günümüze Tütkçe İle İlgili Dil Politikaları" konu başlıklı konferansımızın ardından;

Sevgili Dostlar,
7 Ekim Pazar günü Türkolog, Türkçe ögretmeni ve Tilburg Üniversitesi Doktora öğrencisi Sayın E. Tonyukuk Ersoy'un konuşmacı olarak katıldığı "Tanzimat'tan günümüze Türkçe ile ilgili dil politikaları" konulu konferans geniş bir katılımla beraber, başarılı bir şekilde sonuçlandı.

Kulübümüzün üyeleri dışında, toplumumuzun çeşitli kesimlerinden gelen katılımcılar, ortak değerlerimizden biri olan "Türkçe" konusunda günümüze değin oluşturulan politikalar hakkında genel bir bilgi sahibi oldular. 

Sevgili Hocamız Tonyukuk Bey'in konuya hakim bilgi dağarcığıyla kafalarımızdaki soru işaretleri cevaplarını bulmuş oldu. Özellikle Osmanlı Devleti'nin son dönemleri ve Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde benimsenen dil politikaları, aydınların ve özellikle M. K. Atatürk'ün bu politikalara olan katkıları net bir şekilde anlatıldı. Bu konuda tarihin tozlu sayfalarına terk edilen bazı önemli ayrıntılar tekrar gözler önüne serildi. Bu açıdan çok verimli bir konferans oldu. 


Zamanın darlığından dolayı maalesef fazla detaylara girilemediği gibi, son bölümdeki soru-cevap kısmı da çok kısa tutulmak zorunda kalındı.



Konferansın içeriği;

• Türkiye Türkçesi 
• Türkçenin Tanzimat’a dek durumu 
• Abece 
• Türk Dil Kurumu 
• Sözcükler 

Konferans konu başlıkları
-Eski Anadolu/Eski Türkiye Türkçesi Dönemi
-Osmanlı Türkçesi Dönemi
-Türkiye Türkçesi Dönemi
-Türk Dil Kurumu
-Türk Dili Kurultayları
-TDK’nın1940’dan sonraki dil politikası
-Dil Devrimi sonrası sözcükleri
-Dil Devrimine karşı olanlar/ destekleyenler
-Türkçedeki yabancı kökenli sözcükler
-Türkçenin bugünkü sorunları
-Türkçede bugünkü yabancı ekler



Konferans giderlerinde yardımcı olan duyarlı arkadaşlara ve kurumlara tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. Ayrıca bize destek çıkan ve yardımlarını esirgemeyen dernek vakıf ve kişilere de sonsuz teşekürlerimizi iletiyorum.

Bu konu hakkında yayınlanmasını istediğiniz herhangi bir mesajınız varsa lütfen bana bir ileti ile bildirin (okanakin@yahoo.com)


 Okan Akin  Sevgiyle ve dostlukla,

Geen opmerkingen: