dinsdag 9 maart 2010

20 MAART 2010 ETKİNLİĞİ (FİLM GÖSTERİMİ. FELSEFİ SÖYLEŞİ)

FİLM GÖSTERİMİ, FELSEFİ SÖYLEŞİ (VARLIK FELSEFESİ)

Sevgili Dostlar.

Uzun bir aradan sonra, nihayet Sanat ve Fikir Kulubu olarak yeniden bir dizi etkinliğin altına imza atmak için kolları sıvadık. Duyarlı, donanımlı, güzel insanların birlikteliğini en samimi ve en sevyeli bir ortamda paylaşabilmenin kaygısıyla yola çıktık. Amacımız hayatın sırlarını, tadlarını ve tabii kendisini hep birlikte paylaşmak.

Bu amaçla planladığımız ilk paylaşım, 20 mart 2010 Cumartesi günü saat 14.15’de gerçekleşecek olan bir film gösterimi, ve bu film işığında yapılacak varlık felsefesi konulu söyleşi.

Kulübümüze üye olsun olmasın tüm dostlarımızı etkinliğimize bekliyoruz. Film ve söyleşi hakkında geniş bilgiyi aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.

Adres ve ulaşım bilgileri için: http://www.atelierokanakin.com/tr/iletisim.html

Ek soz: Katılmak isteyen arkadaşlar lütfen bana bunu bir iletiyle kaç kişi olduklarını da ekleyerek bildirsinler.







FİLMİN KÜNYESİ:

Filmin adı : Yapay Zeka

Yönetmen : Steven Spielberg

Seneryo : Brian Aldiss , Ian Watson , Steven Spielberg

Oyuncular : Haley Joel Osment, Frances O'Connor, Jude Law, Sam Robards, Jake Thomas ve William Hurt

Yapım yılı : 2001

Türü : Bilimkurgu

Süresi : 145 dk.

21. yüzyılın ortalarında bir mucit, kendi varlığından haberdar olan (yani özbilinç sahibi) yeni bir tür bilgisayar geliştirir. Bu icadın temel amacı, kendini insan yerine koyarak, insanlığın ortak sorunlarına (kutuplardaki buzun eriyerek dünyayı sel altında bırakması gibi) çözüm bulmasıdır. Bu tür yapay zeka çeşitli robotlara monte edilir. Bunlardan biri, bir çocuk formundadır. Ve özbilinç sahibi bu robot'un ismi David (Haley Joel Osment)'tir.

David kendisini gerçek bir çocukmuş gibi kendisini evlatlık olarak alan zengin bir aileye verilir. Bu ailenin Martin isminde çocuğu ağır hastadır. Yaşaması şüphelidir. Bu yüzden aile acılarını biraz olsun dindirmek için sevgilerini David'e vermek isterler. Sonradan Martin iyileşir ve ailesinin yanına döner. Fakat Martin yapay zeka olan ve gerçek bir insana benzeyen robot David'i içten içe kıskanmaya ve varlığından rahatsız olmaya başlar.

Martin'in yüzünden başından şansız bir olay geçen David aile ile sorunlar yaşar. Anne dediği Martin'in annesi Monica çok sevdiği David'i yok olması için geri götürdüğü üretildiği firma yerine onu bir ormana bırakır ve kaçar. David basit bir makineden daha fazla birşey olup olamayacağını yani gerçek bir insan olup olamayacağını merak etmektedir. Yolda karşısına çıkan Jigolo robot Joe (Jude Law) ile bu sorunun cevabını arar.

Bu filmde varlık felsefesi üzerine sorularımız ve cevaplarımızı bulacağız. İşin felsefi boyutunu da tartışıp, sevginin büyüklüğünü ve gücünü göreceğiz


SÖYLEŞİ:

Söyleşi konusu :Yapay zeka filmi ve “Varlık Felsefesi”
Söyleşi yönetmeni : Mehmet SARI

Program:

14.15 Giriş ve açış konuşması
14.30 Film gösterimi, bölüm 1
15.30 Ara,
15.45 Film gösterimi, bölüm 2
16.30 Söyleşi
??.?? Kapanış


Ek söz: Lütfen gelip gelemeyeceğinizi ve kaç kişi geleceğinizi bir ileti ile bildiriniz.



Okan Akın

Geen opmerkingen: